Βόλβη και πάλι στα γνωστά λουτρά της

βολβη κορωνεια θεσσαλονικη

Για μια ακόμα φορά στον κοντινό και βολικό προορισμό μας, ένα ισιάδι δρόμος από την Θεσσαλονίκη, μην το λυπάστε, τη λένε Βόλβη. Φημισμένη για τα θερμά λουτρά της, μπορεί να ακούγεται κάπου που θα πήγαινε ο παππούς σου αλλά … δεν θα πω πως δεν είναι έτσι γιατί έχει πολλούς της τρίτης ηλικίας μα δεν πειράζει, είναι πάλι ένας ξεκούραστος προορισμός που θα χαρίσει ηρεμία.

Πηγαίνοντας αρχίζεις από το λόφο του Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη και έχεις μια πανοραμική θέα από την Κορώνεια, γιατί η Βόλβη είναι λίγο πιο δεξιά. Την άνοιξη είναι όλα καταπράσινα και με τον παλιό δρόμο για Καβάλα είσαι εκεί σε περίπου μία ώρα. Τα λουτρά της Βόλβης είναι στον νότιο μέρος της λίμνης και έχει επισκέπτες όλο το χρόνο.

Πανέμορφη, προσφέρει μια μοναχική και ήρεμη βόλτα στις άκρες τις με λίγα παγκάκια, φανάρια αλλά και εγκαταλελημένους οικισμούς βιομηχανιών που έχουν μαραζώσει αχρησιμοποίητοι και παρατημένοι. Ο μικρός οικισμός προσφέρει μια και μόνο εγκατάσταση λουτρών με τα κλασσικά πακέτα σπα
, μασάζ, τζακούζι, θερμά λουτρά σε μικρές πισίνες, όπου πρέπει να γίνει συνήθως μια κράτηση από πριν.      

Δεν θα ήθελα να παραλείψω ένα οικολογικό μνημείο ξεχασμένο από Θεούς και ανθρώπους: το παραλίμνιο δάσος της Βόλβης, προστατευμένη περιοχή νατούρα, ή τουλάχιστον στα χαρτιά γιατί με την προσέλευσή μας εκεί είδαμε πως περνάνε κοπάδια ζώων από μέσα. Προστατευμένο μόνο από ένα χαμηλό ξύλινο φράχτη, το παραλίμνιο δάσος είναι γεμάτο σπάνια χλωρίδα και πανίδα, πλατάνια και δέντρα με πολύ επιστημονικές ονομασίες για να αναφέρω εδώ. Για τους λάτρεις της φύσης μια βόλτα αξίζει οπωσδήποτε αν και πρέπει να προειδοποιήσω πως είναι λίγο δυσπρόσιτο με περίεργους χωματόδρομους.

Ας πάμε τώρα σε μια εξίσου ή και περισσότερο αφανής περιοχή, γνωστή και ως «μπελαλίδικο στρατόπεδο» για τους νεοσύλλεκτους. Anyway, δεν ξέρω αν ισχύει αυτό αλλά είναι μια πολύ όμορφη περιοχή και αναφέρομαι στη Ρεντίνα, αλλιώς γνωστη και ως «μακεδονικά τέμπη». Ο κόμβος που ενώνονται οι δρόμοι πάνω και κάτω από τη λίμνη, αφού ο κύκλος της κλείσει στα δεξιά του χάρτη. Ένα τρίγωνο πράσινο με όμορφα δέντρα, ρυάκια και μια σχολή ιππασίας τύπου παλιού παραδοσιακού στάβλου που μου έκανε νοσταλγική εντύπωση.

 

Τέλος, αν τύχει να περάστε από την περιοχή της Ρεντίνας, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το παλιό βυζαντινό κάστρο της Ρεντίνας, όπου φρουρούσε ολόκληρη την περιοχή, έχοντας μια πανοραμική θέα σε όλη την κοιλάδα της Βόλβης από όλες τις όψεις. Σε εκείνη την περιοχή έτυχε – πάλι – να δω άγρια κοπάδια αλόγων δυτικά του κάστρου. Ποιος ξέρει, ίσως τα πετύχετε κι εσείς.

Το ρυάκι πηγαίνοντας στο βυζαντικό κάστρο

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *