Κωδωνοφορίες στην Θεσσαλονίκη 2016

Γεια σας, γεια σας αγαπητοί φίλοι. Ένα αλλόκοτο και παράξενο έθιμο κατέκλυσε τους δρόμους της Θεσσαλονίκης και είναι επίσημα η 3η ευρωπαϊκή πορεία κωδωνοφορίας που πέρασε από την πόλης μας. Καλά ακούσατε. Μια αναβίωση παλιών παγανιστικών εθίμων που καλωσορίζουν τον ερχομό της άνοιξης με χορούς που ξορκίζουν το κακό και φέρνουν τη γονιμότητα και φέρουν πολλές άλλες σημασίες έχοντας στη βάση παλιά έθιμα που φυλάν καλά οι πολιτιστικοί σύλλογοι των χωριών αλλά και άλλων βαλκανικών χωρών. 

 Πολλά απ’ τα χωριά ήταν από τη Δράμα κάτι

που μου έκανε μεγάλη εντύπωση καθώς είμαι μισή δραμινή και δεν ήξερα τίποτα! Εδώ βλέπουμε τη μάσκα του μαλλιαρού τέρατος και τον εκστασιακό χορό τους. Φωτογραφήθηκα με πολλούς κωδωνοφόρους φυσικά και δοκίμασα και εγώ τη μάσκα της ευφορίας και του παγανισμού (βλέπε δεξιά) 

Ακουλούθησε ένα λέσβιο χωριό νομίζω ο Μεσότοπος Λέσβου που έκανε μια πιο κίνκι παρουσίαση, φορώντας μόνο κουδούνια και όχι μια ιδιαίτερη φορεσιά, όμως με τη προκλητική παρουσία του άσπρου παγανιστή με ένα ξύλινο ομοίωμα ανδρικού μορίου κάνοντας ερωτικές κινήσεις και καλέσματα και γράφοντας «οχι βία μονο σεξ» στο μπλουζάκι του, ωραίο νόημα by the way. Εντάξει είχαμε καταλάβει ότι η Λέσβος είναι ερωτικό νησί παιδιά. 

Λέτε από κει να βγήκε η έκφραση «τους κρέμασαν τα κουδούνια» ;;;

Εντυπωσιακές οι ενδυμασίες παιδιά δε σας λέω τίποτα, ήταν ένα θέαμα από άλλη εποχή και μόνο που γίνεται η αναβίωση του είναι πολύ σημαντικό για τη διατήρηση της «βιοποικιλότητας» των πολιτισμών. Αυτό δίνει αλάτι στη ζωή, η διαφορετικότητα. Μόνο που βρε παιδάκι που ήταν χαρά Θεού μέρα και είχαν σκάσει τα παιδιά με αυτές τις προβιές που ήταν και πολλές απ’ αυτές απο ειδικά δέρματα, μόνο που τους έβλεπα έσκαγα και μετά τις παρουσιάσεις ήταν καταϊδρωμένοι και προσπαθούσαν να δροσιστούν κάπως, όταν δεν τους ταλαιπωρούσαν «ενοχλητικοί» με φωτογραφήσεις! Αυτός αριστερά μοιάζει με τον τσουμπάκα από τα star wars πλάκα πλάκα. Ίδια η φάτσα, λέτε να υπάρχει συσχέτιση; 

                               Στολή από το Σόχο Θεσσαλονίκης.                                     Όμορφη παγανοσκουφίτσα έτσι;

Και μετά ήταν και αυτό το χωριό όπου είχαν δυο άντρες να ποζάρουν σαν γυναίκες, τραγελαφικό θέαμα θα έλεγα «κυριολεκτικά» , η μία ήταν η νύφη που την κυνηγούσαν οι άντρες ( και τι σεξυ νύφη ήταν αυτή..) και η μία μια τσιγγάνα με ένα μωρό όπου της το έκλεβαν οι μασκοφόροι. 

Δεν έκαναν πολύ πειστικές γυναίκες, αλλά μάλλον έτσι ήταν το έθιμο και έπρεπε να το τιμήσουν. Δεν έλειψαν ομάδες από τα βαλκάνια όπου συμπτωματικά είχαν παρόμοια όμως ελαφρώς αλλαγμένα έθιμα για το τέλος του χειμώνα. Αυτό που παρακολούθησα ήταν οι φίλοι μας από τη Ρουμανία όπου εμφανίστηκαν με μαστίγια που τα βαρούσαν μεταξύ τους κάνοντας το χαρακτηριστικό ήχο «χτσσσ» και μια ενδυμασία αρκούδας που επίσης μαστίγωναν ίσως για την δαμάσουν, όπως και ένα είδωλο ταριχευμένης σαν να μου φάνηκε αλεπούς που δεν είμαι σίγουρη τι αντιπροσώπευε. Φυσικά φωτογραφήθηκα μαζί τους και ήταν πολύ φιλικοί, μου είπαν πως είναι 30 χλμ μακριά από το γραφικό χωριό Σιγκισόαρα, αφού τους είπα πως θα ήθελα πολύ να το επισκεφτώ. 

O Ρουμάνος μαστιγώνει την αρκούδα. Υπάρχει μια μάσκα με ζωγραφισμένο πρόσωπο και οι αρκούδες πρέπει να έγιναν της μόδας με την ταινία του Λεονάρντο. Από πάνω βλέπετε τη σημαία του ρουμανικου χωριού με το έθιμο του μαστιγώματος. Ήταν μια ξεχωριστή μέρα που απογειώθηκε με ένα frozen yogurt από αυτά που έχουν ξεπηδήσει σε όλη την πόλη ( το προτείνω ανεπιφύλκτα)
Οπότε, μέχρι νεωτέρας, be traditional and fun!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *