Ο γραφικός οικισμός του Παλαιού Παντελεήμωνα!

Στις παρυφές του Ολύμπου, πάνω από το κάστρο του Πλαταμώνα βρίσκεται ένα πανέμορφο πέτρινο χωριουδάκι που είναι από τα πιο γραφικά μέρη της περιοχής. Έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε για μια εκδρομούλα. Πάνω βουνό, κάτω αξιοπρεπής θάλασσα (ε δεν είναι και Χαλκιδική χεχε).

Είναι μια σκέτη ομορφιά και αν περνάτε από την περιοχή πρέπει οπωσδήποτε να πάτε για μια βόλτα. Έχουν πέσει πολλά λεφτά για να χτιστεί αυτή η όαση και είναι γεμάτο ξενώνες άμα σκέφτεστε για τη διαμονή σας. KAI σε απόσταση αναπνοής από τη Θεσσαλονίκη (μόλις μια ώρα)
Θετικά: Το μέρος προσφέρει άπλετες δραστηριότητες καθώς συνδυάζει βουνό, θάλασσα, μονοπάτια πεζοπορίας στον πανέμορφο Όλυμπο, μπάνιο στα 5 χλμ κάτω, ιππασία, ακόμα και καταδύσεις! Το κάστρο του Πλαταμώνα έχει συχνά εκδηλώσεις και συναυλίες και αν έχει φυσικά αμαξάκι μπορείτε να επισκεφτείτε το Ελατοχώρι, το Λιτόχωρο και διάφορους αρχαιολογικούς χώρους. Επίσης τουρισμός για όλο το χρόνο και για το χειμώνα το χιονοσκέπαστο χωριουδάκι προσφέρει και για τους σκιέρ απόλαυση σε κοντινά χιονοδρομικά.

Η πλατείου του χωριού είναι μια ανάσα δροσιάς όπου μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας και να φάτε στις όμορφες ταβερνούλες κάτω από τα πλατανόφυλλα και δίπλα από την γλυκιά κοκκινοπέτρινη εκκλησίτσα. Είναι το πιο ανοιχτό μέρος καθώς το υπόλοιπο χωριό είναι γεμάτο πέτρινα σοκάκια που κόβουν την ανάσα. Έχουμε και μια αδυναμία στα σοκάκια…!

……..
Όταν πρωτοείδα αυτό το μέρος είναι αλήθεια πως ενθουσιάστηκα και είπα «κάποτε θα κάνω εδώ διακοπές». Είναι πολύ φορτωμένο στις τουριστικές περιόδους, όποιος ενδιαφέρεται να κλείσει από νωρίς. Άγγλοι, Γάλλοι, Γότθοι, Βησιγότθοι ρουφούσαν την ελληνική ομορφιά. Δεν τους αδικώ. Η κεντρική πλατεία έχει τα γραφικά καφέ που με τρελαίνουν και θα σας συνιστούσα να πάρετε ένα ραβανί, σιροπιαστά ή πίτες που τις πετυχαίνουν εξαιρετικά καλά!

Τί να προσέξετε: Το μέρος είναι καθαρά τουριστικό που σημαίνει ότι αποτελείται αποκλειστικά από ξενώνες και μαγαζάκια και πρέπει να πω πως κάποιοι ιδιοκτήτες είναι αρκετά μπουρτζόβλαχοι! (χωρίς καμιά παρεξήγηση με τους βλάχους) τουτέστιν μπορεί να μη βγάλετε καν συνεννόηση. Οι πολύ επαγγελματίες δε έχουν τσιμπημένες τιμές και γενικά μπορεί να συμφέρει να κλείσετε μέσω ιντερνετ. Αν σας ενοχλεί αυτό κλείνετε και κάπου κοντά λιγότερο τουριστικά και πάτε σαν εκδρομή.

Αλλά ότι αξίζει να πάει κάποιος αυτό είναι σίγουρο!!!

Αυτή είναι η καλλιτεχνική μου φωτογραφία όπως βλέπετε 😉 Είναι φανερή από τις φωτογραφίες η μαγεία του μέρους!

Παραλίες: Η σκοτίνα προς τα κάτω είναι μια παραλία με καλή φήμη. Λένε ότι οι θάλασσες σε αυτήν την περιοχή είναι καλύτερες από πιο πάνω στην Λεπτοκαρυά. Παρ’ όλα αυτά εμένα δεν μου έκαναν τρελή εντύπωση. Ο νέος Παντελεήμωνας κάτω στην παραλία με τα δωμάτια και τα ξενοδοχεία λίγο κιτσαριό μου φάνηκε, αλλά γούστα είναι αυτά. Οι θάλασσες είναι βαθιές και κάπως πετρώδεις.

Υπάρχει συχνά κύμα γιατί είναι ανοιχτό πελαγος και γενικά δεν γίνεται χαμός από κόσμο που για μένα είναι θετικό. Από τα κύματα μπορεί να φαίνεται θολή όμως είναι πιο καθαρή από ότι δείχνει.

Local Tip: Οι ταβέρνες στα τουριστικά μέρη είναι πολλές φορές εκμετάλλευση. Μέτριο φαΐ και χρυσοπληρωμένο. Γι αυτό έχω να σας προτείνω μια ταβερνούλα από μυστική πηγή που μπορεί να μη γεμίζει το μάτι αλλά είναι τρέλα. Η ταβέρνα του κυρίου Θωμά στο νέο Παντελεήμωνα νομίζω λέγεται το Αρχοντικό. Εκπληκτικά κρεατικά σε πολύ φθηνές τιμές!Τα πήραμε όλα και ήταν ένα και ένα παιδιά!

Ατενίζοντας τη θάλασσα από το πλατανοσκέπαστο χωριό του Παλαιού Πανελεήμωνα βλέπεις τα συστατικά της Ελλάδας. Αυτά τα λίγα πράγματα είναι πολλά…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

2 Σχόλια

  1. Ο/Η Apostolos λέει:

    Πολύ ωραίο άρθρο. Μπράβο!

  2. Ο/Η somebody who cares λέει:

    Το "ταξιδιωτικό" σου άρθρο, Ειρήνη, με γύρισε πολλά χρόνια πίσω.
    Γυρίζαμε από αγώνες της ΑΙΟΛΙΚΗΣ στην Λάρισα και γιορτάσαμε τις νίκες μας Εκεί με Φανερό Δείπνο, αλλά λόγω Σκότους η Χρόνου την πινακίδα δεν την είδαμε…
    Πράγματι η άγνοια της άγνοιας παράγει καταθλιπτικά έργα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *